ΜΙΚΡΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Αμφίκλεια - Αγία Ιερουσαλήμ - Ιερα Μονή Δαδίου - Μουσείο Άρτου
Price is based on a minimum attendance of 6 people (for less or more participants, feel free to contact us).
from 50€
per participant
Η γραφική Αμφίκλεια βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 400 μέτρων και έχει καταφέρει να προσελκύσει τους λάτρεις του βουνού, χάρη στο φυσικό της κάλλος, την πολύ μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, τα νεοκλασικά αρχοντικά της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της.
Αξίδει να δείτε
- Τις δύο πλακόστρωτες πλατείες, την κεντρική και την πάνω πλατεία της Αμφίκλειας.
- Το Μουσείο Άρτου όπου θα μάθετε την ιστορία της παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα όπως και το Μουσείο Επαγγελμάτων στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας.
- Το εντυπωσιακό ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ, χτισμένο μέσα σε σπηλιά τον 11ο αιώνα.
- Την Ιερά Μονή Δαδιού 6 χλμ. από την Αμφίκλεια, που χτίστηκε τον 18ο αιώνα.
Μην ξεχάσετε
Φεύγοντας μην ξεχάσετε να πάρετε αμυγδαλωτά, κουραμπιέδες, γλυκά κουταλιού, ντόπια ζυμαρικά και τυροκομικά προϊόντα.
Στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο Μουσείο Άρτου και στο Μουσείο Επαγγελμάτων Αμφίκλειας που συστεγάζονται στο Πνευματικό – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμφίκλειας και που έχουν επιμεληθεί τα μέλη του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία».
Μουσείο του Άρτου
Το Μουσείο του Άρτου είναι ένα μονογραφικό μουσείο, του οποίου το κεντρικό θέμα, ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και της εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου παρουσιάζει τον κύκλο του ψωμιού (από τον σπόρο στο αλεύρι), την καλλιέργεια, συλλογή, παραγωγή, μέτρημα και αλεστική. Παρουσιάζει επίσης τον κύκλο του ψωμιού (από το αλεύρι στο ψωμί), την προετοιμασία, την παρασκευή και το πλάσιμο, τον διάκοσμο και το ψήσιμο.
Πλούσια η ποικιλία των ψωμιών σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και ανάγλυφα σχέδια, στα οποία φαίνεται καθαρά ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην καθημερινή, κοινωνική και θρησκευτική ζωή της Αμφίκλειας.
Μουσείο Επαγγελμάτων
To Μουσείο Επαγγελμάτων φιλοξενεί πολύτιμα αντικείμενα κληρονομιάς που συνέλεξαν και διαφύλαξαν με τη βοήθεια των κατοίκων της Αμφίκλειας τα μέλη του Λαογραφικού – Χορευτικού Συλλόγου Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία».
Μεταξύ των εκθεμάτων μπορεί κανείς να βρει άριστα διατηρημένα τα σύνεργα για κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικούς επαγγελματίες παλαιότερων εποχών όπως ο πεταλωτής (Αλμπάνης), ο Επισηγματοποιός (Σαμαρτζής ή Σαμαράς), η Υφάντρα και ο Υφαντουργός, ο κουρέας, αλλά και μεμονωμένα αντικείμενα καθημερινότητας που ενώ σήμερα δε λείπουν από κανένα σπίτι τότε αποτελούσαν σκεύη ειδικής χρήσης από τους επαγγελματίες που τα κατείχαν ή μεγάλης αξίας για τους κατόχους τους όπως η μηχανή του Παγωτού, το ραδιόφωνο, το σίδερο με το κάρβουνο για τα πουκάμισα, το χαβάνι του καπνού.
Αγία Ιερουσαλήμ
Σκαρφαλωμένη στα βράχια του Παρνασσού στην είσοδο της χαράδρας «Βάρσαμο» σε υψόμετρο 850μ. και σε κοντινή απόσταση από την Αμφίκλεια, βρίσκεται η μονή Αγία Ιερουσαλήμ Αμφίκλειας.
Η διαδρομή μέχρι τη σπηλιά είναι σχετικά σύντομη και γίνεται από το μονοπάτι της χαράδρας του Κεραμιδίου. Δείτε τη διαδρομή εδώ.
Η εκκλησία αυτή φημολογείται ότι κτίστηκε το 12ο αιώνα από ιππότες του τάγματος των Ναϊτών της 4ης Σταυροφορίας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο ναός λειτούργησε ως καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και λέγεται ότι εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.
Ιερά Μονή Δαδίου
Στους πρόποδες του Παρνασσού, με θέα τον κάμπο.
Σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον, σε υψόμετρο 800 μέτρων, περιβαλλόμενο από πεύκα, κέδρα, βελανιδιές, γαύρους και σε απόσταση αναπνοής από την Αμφίκλεια, δεσπόζει η Ιερά Μονή Δαδίου ή το μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριώτισσας, όπως αλλιώς αποκαλείται.
Η εκκλησία του μοναστηριού είναι μεταβυζαντινού ελληνικού τύπου η οποία σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε το έτος 1755. Γύρω από το ναό βρίσκονται σε δύο επίπεδα οι κοινόχρηστοι χώροι, η τραπεζαρία των Μοναχών και των ξένων και το παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που κάηκε το 1956 και ανακαινίστηκε ένα χρόνο αργότερα.
Η Ιερά Μονή κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 γνώρισε πολλές καταστροφές αλλά συνέβαλε σημαντικά και στην καλύτερη διεξαγωγή του αγώνα καθώς αποτέλεσε το κέντρο δράσης του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.