Nea Makri, Attica, Greece

+30 6941 430681

Mon - Fri: 9:00 - 21:00

σπηλαιο καψια - οστρακινα 1981 - αλωνισταινα - βραδινο orienteering

Α++

Βαθμός Δυσκολίας

1981m

Ανώτερο Υψόμετρο

1220M

Κατώτερο Υψόμετρο

Hiking

Tour Type

Διαμονή

Καταφύγιο

Bus

Transportation

Hiking Adventures

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΨΙΑ

Το Σπήλαιο Κάψια βρίσκεται στο νομό Αρκαδίας, σε απόσταση 1,5 χλμ. από το χωριό Κάψια και περίπου 15 χλμ. βόρεια της Τρίπολης. Αποτελεί τμήμα συστήματος ενεργών και μη ενεργών καταβοθρών, που αποστράγγιζαν τη λεκάνη της Μαντίνειας. Μπροστά από την είσοδό του αναπτύσσονται τρεις καταβόθρες, τις οποίες σήμερα περικλείει προστατευτικό πέτρινο φράγμα ημικυκλικού σχήματος που χτίστηκε τον 19ο αιώνα.

Το σπήλαιο διαθέτει πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο με σπάνιους χρωματισμούς. Από επιφανειακά ευρήματα προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε σποραδικά κατά τη Νεολιθική περίοδο (4η χιλιετία π.Χ.), την Ελληνιστική (330-146 π.Χ.) και το διάστημα από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ. Στο σπήλαιο βρέθηκε πλήθος ανθρώπινων σκελετών (περίπου 50), από άτομα και των δύο φύλων και διαφόρων ηλικιών (από βρέφος 5-10 μηνών μέχρι και ενήλικες 50 ετών περίπου). Επίσης βρέθηκαν λυχνάρια που πιθανόν να ανήκουν στους ύστερους ελληνικούς χρόνους (4ος & 5ος μ.Χ αιώνας). Στην αίθουσα των «Θαυμασίων» παρουσιάζονται οι σπανιότεροι χρωματισμοί λιθωματικού υλικού από κάθε άλλο γνωστό ελληνικό σπήλαιο. Κόκκινα της φωτιάς, κίτρινα της ώχρας και πρασινογάλαζα ανάμικτα με το κατάλευκο των σταλακτιτών, προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα φυσικής τέχνης.

ΟΣΤΡΑΚΙΝΑ 1981μ - ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΑΙΝΑΛΟΥ "ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ"

Η ανάβαση στην κορυφή της Οστρακίνας με υψόμετρο 1981μ είναι η πιο δημοφιλής πεζοπορία στο κεντρικό Μαίναλο. Η εύκολη οδική προσέγγιση στο καταφύγιο φέρνει τον επισκέπτη κάτω από τη κωνική κορυφή, που από εδώ φαίνεται ιδιαίτερα φιλική και προσιτή.

Η πορεία ξεκινάει από το καταφύγιο. Η ανάβαση προς την κορυφή είναι μια συνεχής σε σαφές και καλά σημασμένο μονοπάτι. Στη κορυφή δύο σωροί από ημίεργες πέτρες υπονοούν ότι παλαιότερα υπήρχε ξωκλήσι αφιερωμένο στον άγιο των κορυφών, τον Προφήτη Ηλία. 

ΔΙΑΜΟΝΗ – ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ “ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ”

Το ορειβατικό Καταφύγιο του Μαινάλου “Πάνος Αλεξόπουλος” βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο οροπέδιο της Οστρακίνας, σε υψόμετρο 1600 μ. κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου, τον προφήτη Ηλία (1981 μ.). Πήρε το όνομά του από τον τότε πρόεδρο του συλλόγου Π. Αλεξόπουλο κατά την θητεία του οποίου και κατασκευάστηκε. Τα έργα οικοδόμησής του άρχισαν το καλοκάιρι του ’64 ενώ τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης το 1969.

ΑΛΩΝΙΣΤΑΙΝΑ

Η γραφική Αλωνίσταινα βρίσκεται στην Ορεινή Αρκαδία χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην θέση του αρχαίου οικισμού Ελισσώνα. Το όνομά της προέρχεται πιθανότατα από την διαδεδομένη εργασία του αλωνίσματος. Η ειδυλλιακή Αλωνίσταινα, κρυμμένη σε μια κατάφυτη κοιλάδα από καρυδιές και έλατα στην καρδιά του δάσους του Μαινάλου, απέχει 25 χλμ από την Τρίπολη και θα σας γοητεύσει η γαλήνη του τοπίου.

Πλαισιώνεται από επιβλητικές βουνοκορφές ενώ μέσα από το χωριό περνά ένα μικρό ποταμάκι, ο Ελισσών. Η Αλωνίσταινα έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός με πολλές παλιές γραφικές κατοικίες, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έργα της τέχνης των λαγκαδιανών μαστόρων.

Η Αλωνίσταινα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Απελευθερωτικό αγώνα του 1821 ενώ συνδέεται με τους Κολοκοτρωναίους που έχουν καταγωγή από αυτήν. Κατά την τουρκοκρατία η μεγαλύτερη οικογένεια στην Αλωνίσταινα ήταν των Κωτσακαίων. Η κόρη της οικογένειας Ζαμπία ή Ζαμπέτα παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Κολοκοτρώνη πατέρα του Θεόδωρου. Το 1870 ο Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης σκοτώθηκε στη Μάνη και η Ζαμπέτα με τα αδέλφια της πήγαν στην Αλωνίσταινα. Εκεί, ανδρώθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η καταγωγή του ήταν από το Λιμποβίσι.

Το γραφικό και ιστορικό χωριό της Αλωνίσταινας θα σας μαγέψει με το φυσικό του κάλλος αλλά και την παράδοση του τόπου, ενώ θα σας προσφέρει μέρες άνεσης, γαλήνης, ηρεμίας και αξέχαστων εμπειριών.

Πληροφορίες Εξόρμησης

Tour Type

Hiking

Απόσταση

+/- 15 χλμ ( 2μέρου)

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ

Ναι, με καλή φυσική κατάσταση

Βαθμός Δυσκολίας : ΜΕΤΡΙΟ A++

Ενημερωθείτε για τους βαθμούς δυσκολίας των πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών

Ημερομηνία Αναχώρησης / Επιστροφής

Αναχώρηση: Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 2023 / Επιστροφή: Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 2023

'Ωρα Αναχώρησης / Επιστροφής

Αναχώρηση Σάββατο:
- Άγιος Αντώνιος Μετρό: 08.00, Παλατάκι (Βασιλοπουλος) 08.20, Ισθμός: 09.10 (παρακαλείστε να είσαστε 10 λεπτά πιο νωρίς στο σημειο συνάντησης) / Επιστροφή Κυριακή: 21.00 (ενδεικτική)

Σημείο Αναχώρησης / Επιστροφής

Άγιος Αντώνιος Μετρό / Παλατάκι / Ισθμός

Κατ' άτομο / περιλαμβάνει ΦΠΑ

115

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ

 • ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  08.00 : Αναχώρηση από το μετρό Άγιος Αντώνιος με προορισμό το Σπήλαιο Κάψια. Ενδεικτική ώρα άφιξης +/-10.00. Θα χωριστούμε σε 2 γκρουπ και ξεκινάει η ξενάγηση διάρκειας περίπου 50 λεπτών. Με το πέρας της ξενάγησης και των δύο γκρουπ, θα έχουμε ελεύθερη ώρα για ελαφρύ γεύμα στο εστιατόριο - καφέ που βρίσκεται στο χώρο του Σπηλαίου. +/- 13.30 αναχώρηση με προορισμό το ορειβατικό καταφύγιο του Μαινάλου 'Πάνος Αλεξόπουλος". Ελεύθερη ώρα και προς το απόγευμα ξεκινάμε την ανάβαση για την κορυφή της Οστρακίνας στα 1981μ. Επιστροφή στο καταφύγιο, ελεύθερη ώρα. Θα ακολουθήσει εισαγωγή στο Orienteering και βραδινό "παιχνίδι".

 • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ - ΚΟΡΥΦΗ ΟΣΤΡΑΚΙΝΑΣ

  → Μέγιστο Υψόμετρο: 1981μ → Ελάχιστο Υψόμετρο: 1600μ → Μήκος διαδρομής: 2,044 χλμ → Συνολική ανάβαση: 381 μέτρα → Εκτιμώμενος Χρόνος Πορεία: 1 ώρα → Βαθμός Δυσκολίας: Α++ (καλή φυσική κατάσταση)

 • ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  Πρωινό ξύπνημα, και αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή με προορισμό τη γραφική Αλωνίσταινα Η διαδρομή εναλλάσσεται συνεχώς μέσα σε πυκνό δάσος, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας, όπου μετά από +/- 3.5 ώρες περίπου φθάνουμε στο γραφικό χωριό. Εκεί θα μας περιμένει το πούλμαν! Φαγητό σε ταβέρνα του χωριού και επιστροφή στην Αθήνα +/- 21.00

 • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ - ΑΛΩΝΙΣΤΑΙΝΑ

  → Μέγιστο Υψόμετρο: 1600 μ → Ελάχιστο Υψόμετρο: 1200 μ → Μήκος διαδρομής: 8,2 χλμ → Συνολική Κατάβαση: 400 μέτρα → Εκτιμώμενος Χρόνος Πορεία: +/- 3,5 ώρες → Βαθμός Δυσκολίας: Α++ (καλή φυσική κατάσταση)

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - κΡΑΤΗΣΗ

115€ / Κατ’ άτομο 

Οι τιμές περιλαμβάνουν το νόμιμο ΦΠΑ 24%

Τραπεζικοι Λογαριασμοί:

 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR12 0172 0400 0050 4009 3094 964
 • ΕΘΝΙΚΗ: GR49 0110 1570 0000 1576 4615 736
 • ALPHA : GR50 0140 1380 1380 0234 0005 135
 • EUROBANK: GR8802600960000110200873965

Νόμιμος Δικαιούχος: ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Must Have !!

Τι θα πρέπει να έχετε μαζί σας (ελάχιστος απαραίτητος βασικός εξοπλισμός)

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Το παραπάνω πρόγραμμα, οι διαδρομές και η διάρκεια των δραστηριοτήτων υπόκεινται σε αλλαγές εξαιτίας της ικανότητας της ομάδας, της φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατούν στην περιοχή. Η ADVENTURE CLUB HELLAS διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει ή να ακυρώσει οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα λόγω κακοκαιρίας ή τεχνικών δυσκολιών
 • Η πεζοπορία μας είναι κατάλληλη και για αρχαρίους, αρκεί να έχουν μια καλή τυπική φυσική κατάσταση

Let's start
your journey!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ

Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής και εφόσον έχει καταβληθεί προκαταβολή ή ολόκληρο το αντίτιμο ισχύουν τα εξής:

 • Μονοήμερη με μετακίνηση με ίδιο μέσο του/της συμμετέχοντα/χουσας, ακύρωση έως και 72 ώρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης, πλήρης επιστροφή χρημάτων. Μετά το πέρας των 72 ωρών δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων
 • Για τις μονοήμερες εξορμήσεις με πούλμαν έως και 7 ημέρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης, πλήρης επιστροφή χρημάτων. Μετά το πέρας των 7 ημερών δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων
 • Για τις διήμερες, τριήμερες ,  πολυήμερες εξορμήσεις με πούλμαν  ή με ίδιο μεταφορικό μέσο, με διαμονή σε καταφύγιο, ξενοδοχείο, ξενώνα, camping (ότι προβλέπεται για κάθε εκδήλωση) έως και 20 ημέρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης πλήρης επιστροφή χρημάτων. Έως και 10 ημέρες πριν την έναρξη της εκδήλωσης, επιστροφή 50% επί του συνολικού κόστους. Σε άλλη περίπτωση ακύρωσης για διάστημα μικρότερο των 15 ημερών πριν την εκδήλωση δεν θα γίνεται επιστροφή των χρημάτων

Stay in Touch

We will send you at most one or two short email a month. And we will NEVER EVER pass your info to any other outfit, no matter how worthy.

© 2019 Adventure Club All Rights Reserved. Terms And Conditions. Privacy Policy

Γ.Ε.Μ.Η. 159388603000