Nea Makri, Attica, Greece

+30 6941 430681

Mon - Fri: 9:00 - 21:00

ΑΡΧΑΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Από το Κωρύκιον Άντρον στους Δελφούς !!

Price is based on a minimum attendance of 6 people (for less or more participants, feel free to contact us).

from 50€

per participant

ΚΩΡΥΚΕΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ

Το Κωρύκειο Άντρο, σπήλαιο όπου σύμφωνα με ιστορικούς τελούνταν οι πρώτες λατρείες πριν ακόμη δημιουργηθεί το μαντείο των Δελφών, είναι γνωστό και σαν σπήλαιο του Πάνα. Οι αρχαίοι το είχαν αφιερώσει στο θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες, κόρες του ποταμού Κλειστού και της Κωρυκείας. Το αρχαίο μονοπάτι από το Κωρύκειο Άντρο που οδηγεί προς Δελφούς αποτελεί συνέχεια του προσκυνηματικού αρχαίου μονοπατιού Κίρρας – Δελφών και μας δίνει την ευκαιρία να αποτελέσουμε και οι ίδιοι μέρος της ιστορίας του τόπου, ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων προσκυνητών. Το Κωρύκειο Άντρο εικονίζεται μάλιστα και σε νομίσματα των Δελφών, με το θεό Πάνα στην είσοδό του.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1360μ στη νοτιοδυτική πλευρά του Παρνασσού και παρά την ταπεινή και σχεδόν αθέατη είσοδο του, όταν κανείς βρεθεί μέσα, νιώθει δέος από το μέγεθος του σπηλαίου και την εξαιρετική ακουστική του: 50μ ύψος, διαστάσεων 60μ x 90μ και από την οροφή του κρέμονται χοντροί σταλακτίτες που μοιάζουν με ‘κώρυκες’ όπως οι αρχαίοι ονόμαζαν τ’ ασκιά.

 

Οι ντόπιοι το ονόμασαν ‘Σαρανταύλι’, γιατί λέγεται πως λόγω της μοναδικής ακουστικής του όταν έπαιζαν αυλό, η μουσική έμοιαζε να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον σαράντα φορές. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε κατά το Πλειστόκαινο από υπόγεια νερά, έχοντας δύο αίθουσες, ενώ στενός διάδρομος στο βάθος του Κωρύκειου Άντρου συνεχίζεται σε μεγάλο μήκος, δύσβατος και απρόσιτος. Ερευνήθηκε και ανασκάφηκε το 1970 από τον P. Amandry και βρέθηκαν χιλιάδες αντικείμενα που ανάγονται στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια. Χιλιάδες αγαλματίδια από τη νεολιθική εποχή, πήλινα κομμάτια από αγγεία, 25.000 κότσια (αστράγαλοι) βοδιών, κατσικιών και προβάτων που κατά τους μελετητές ήταν είτε παιδικό παιχνίδι είτε αντικείμενα μαντείας, ζωγραφισμένα αγγεία του 6 αι. πΧ και δαχτυλίδια. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών

Ο Αισχύλος αναφέρει το σπήλαιο ως χώρο επίσκεψης θεϊκών πνευμάτων. Εκεί είχαν καταφύγει και οι κάτοικοι των Δελφών το 480 πΧ κατά την επιδρομή των Περσών. ‘Είναι το πιο αξιοθέατο από όλα τα σπήλαια που είδα’ σημείωσε ο Παυσανίας στα ‘Φωκικά’, μετά που το επισκέφθηκε το 2ο μΧ αιώνα. Και μεταγενέστερα, στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έτυχε χρήσης σαν καταφύγιο από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. 

αναλυτικα

Phone: +30 6941430681
Email: contact@adventureclub.com.gr
Sarantaporou 73, 15561, Xolargos, Athens, Greece
MON-FRI 09:00 - 21.00