Nea Makri, Attica, Greece

+30 6941 430681

Mon - Fri: 9:00 - 21:00

ΑΓΟΡΙΑΝΗ - ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ

Πεζοπορώντας στον παλιό ημιονικό δρόμο!!!

Price is based on a minimum attendance of 6 people (for less or more participants, feel free to contact us).

from 50€

per participant

ΑΓΟΡΙΑΝΗ

Σε υψόμετρο από 850 έως 940 μέτρων, πάνω σε επτά λόφους στην αγκαλιά του Παρνασσού, βρίσκεται ένας τόπος βγαλμένος από παραμύθι. Η Άνω Αγόριανη ή Επτάλοφος όπως είναι η νέα της ονομασία, αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι του βουνού του Απόλλωνα. Πνιγμένη κυριολεκτικά σε έλατα και πλατάνια κερδίζει αμέσως όποιον «ξεγλιστρήσει» από την πασίγνωστη Αράχωβα.

Η Αγόριανη των τεσσάρων εποχών, προσφέρει στον επισκέπτη της όλες τις απολαύσεις του βουνού, με διαφορετικά «χρώματα κι αρώματα» για κάθε εποχή.

Απολαυστικές είναι οι βόλτες στα σοκάκια της Αγόριανης που συνοδεύονται από τον ήχο του καταρράκτη, τα κουδούνια των κοπαδιών και τα κελαηδήματα των πουλιών.

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ

Η όμορφη Πολύδροσος είναι χτισμένη στους βόρειους πρόποδες του Παρνασσού σε υψόμετρο 380μ. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Σουβάλα, όνομα που χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Το χωριό αναπτύσσεται τουριστικά, με αποτέλεσμα να έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για τους Αθηναίους και όχι μόνο.

Αξιοθέατα

Η Πολύδροσος έχει μια όμορφη πλατεία με πλατάνια στην οποία βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η τριπλή πέτρινη βρύση.

Με μόλις 20’ περπάτημα μπορείτε να φτάσετε στις πηγές της Αγίας Ελεούσας. Η τοποθεσία θα σας αποζημιώσει με την φυσική της ομορφιά, αφού είναι πνιγμένη στα πλατάνια, με αναβλύζοντα νερά από τις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και υπέροχη θέα στην Πολύδροσο. Εκεί θα δείτε τα ερείπια του Βυζαντινού ναού της Παληοπαναγιάς ή Μαυρομαντήλας που χτίστηκε τον 6ο-7ο αι. μ.Χ.

Η διαδρομή χρησιμοποιεί τον παλιό ημιονικό δρόμο ανάμεσα στα δύο χωρδιά, δηλαδή το δρόμο από τον οποίο κατέβαιναν οι Αγοριανίτες στο νότο  από τα δύο μεγάλα καφαλάρια του Κηφισού (το κυριότερο μονοπάτι οδηγούσε στη σημερινή Λιλαία, που λεγόταν Κάτω Αγόριανη και φυσικά ήταν συγγενικός οικισμός με το πάνω χωριό) 

Πηγή του Κηφισού:  Η πεζοπορία μας σχεδόν τελειώνει εδώ. Η θέση είναι σαφώς μαγική, καθώς μια τεράστια ανάβλυση ξεπηδά κάτω από τον βράχο και μετατρέπει τον κάμπο σε λίμνη. Αυτό ακριβώς το γεγονός έκανε τους κατοίκους του αρχαίου οικισμού Έρωχος να ιδρύσουν εδώ λατρευτικούς χώρους. Πριν την πηγή, σώοζονται τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Παναγιάς της Μαυρομαντήλας (Αγία Ελεούσα), κτίσμα μεταξύ 5ου & 7ου αι. Πάνω από την πηγή διατηρούνται μέλη παλαιοχριστιανικού ναού του Αγ. Χριστόφορου, πάνω στο μεγάλο αναλημματικό τοίχο που στήριζε αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Κηφισό ποταμό. Διατηρούνται επίσης θεμέλια και αρχιτεκτονικά μέλη (επιστύλια, τρίγλυφα, σπόνδυλοι κιόνων) από αρχαίο οικοδόμημα κρήνης.

Στα βράχια ανάμεσα στις δύο βυζαντινές εκκλησίες υπάρχει το (κλειστό στο κοινό) σπήλαιο Πολυδρόσου, που ανακαλύψθηκε σχετικά πρόσφατα. Αξίζει να αναφερθεί ότι σπηλαιοδύτες έχουν εξερευνήσει σε μεγάλο βάθος τον υπόγειο σχηματισμό που τροφοδοτεί τις πηγές. 

Βάραθρο της Αγόριανης: μεγάλη κοιλότητα της οποίας κατέπεεσε η οροφή, θα το συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας.

αναλυτικα

Phone: +30 6941430681
Email: contact@adventureclub.com.gr
Sarantaporou 73, 15561, Xolargos, Athens, Greece
MON-FRI 09:00 - 21.00